Fem servir cookies per facilitar l'ús de la nostra web.

Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè accepta el seu ús. Saber més.

Accepto.
joomla templates top joomla templates template joomla

Salut

L'oli d'oliva és un dels greixos vegetals més antics. Des de fa cinc mil·lennis les múltiples civilitzacions que s'han desenvolupat al voltant del Mediterrani han mantingut l'oli d'oliva com un dels elements constitutius de les seves respectives cultures, conreant l'olivera a la Península Ibèrica des del Segle XI a.C.

Actualment constitueix un dels pilars de la dieta Mediterrània, i és també conegut com "l'or líquid" ja que, a més de ser gratificant per al paladar, en les últimes dècades diversos estudis han comprovat les seves qualitats nutricionals i els seus nombrosos beneficis per a la salut.

Entre aquests beneficis, podem destacar:

Ajuda a baixar el colesterol i prevé les malalties cardiovasculars
Gràcies al seu contingut en àcids grassos monoinsaturats, ajuda a reduir els nivells de colesterol dolent (LDL); al seu torn, els fito-esterols augmenten el colesterol bo (HDL). Amb això es millora la circulació sanguínia i es disminueix la pressió arterial.

Prevé l'envelliment
Gràcies a la gran quantitat de vitamina E i de polifenols -un antioxidant natural- que conté, l'oli d'oliva és un antioxidant molt important que retarda l'envelliment, protegeix enfront de l'estrès oxidatiu cel·lular, millora les funcions cognitives i ajuda a prevenir malalties degeneratives com l'Alzheimer.

Preserva els ossos
Contribueix a una correcta mineralització dels ossos i al seu desenvolupament, evita la pèrdua de densitat òssia i prevé l'osteoporosi. Per això, és molt important que estigui present en la dieta dels nens durant el creixement, i també en l'edat adulta per limitar la pèrdua de calci.

Protegeix el cor
Els components antioxidants de l'oli d'oliva verge extra com Essència Suprem frenen la formació de la placa d'ateroma en els vasos sanguinis, prevenint l'obstrucció de les artèries (aterosclerosi) i protegint el cor.

Afavoreix la funció digestiva i redueix la secreció àcida gàstrica, protegint enfront de les malalties gastrointestinals.

Ajuda a controlar la pressió
Per controlar la hipertensió els experts recomanen una dieta rica en fruites i vegetals. Un important derivat? L'oli d'oliva. Un estudi publicat per l'American Journal of Clinical Nutrition va demostrar que el seu consum té un impacte directe en el control tant de la pressió sistòlica com de la diastòlica.

Millora el PH de l'organisme augmentant, a causa de la millor absorció del calci i del magnesi.

Prevé el restrenyiment
Millora la digestió dels nutrients en estimular la secreció de bilis per la vesícula biliar, el que ajuda a evitar digestions lentes o pesades dels greixos.

Controla la diabetis
Estudis publicats per l'American Diabetis Association demostren que el consum d'oli d'oliva regula la producció d'insulina pancreàtica, controla els nivells de glucosa i retarda el tractament amb medicaments en pacients recentment diagnosticats amb diabetis.

Combat el càncer de mama
Altres bondats de l'oli d'oliva van sortir a la llum en un estudi realitzat per la Universitat Autònoma de Barcelona en què assegura que l'àcid oleic i un grup d'antioxidants continguts en l'oli disminueixen l'activitat de l'oncogen i estimulen la mort de les cèl·lules que formen els tumors a les mames. Els resultats obtinguts en diversos estudis científics han demostrat una menor incidència de diversos tipus de càncer en països mediterranis (els principals consumidors d'oli d'oliva) en comparació amb països del Nord d'Europa i els Estats Units. És el que passa, per exemple, amb el càncer de mama, relacionat amb el consum de greix saturat d'origen animal.

Prevé accidents cerebrovasculars
Per primera vegada, el 2011, un estudi realitzat a França va revelar que les persones que consumien oli d'oliva freqüentment, és a dir, en els guisats, amanides i fins per afegir sabor als aliments, tenien un risc 41% menor de patir un accident cerebrovascular.

Té acció antiinflamatòria
El oleocantal, un componente orgànic natural de l'oli d'oliva que li aporta part del gust de l'oli, li aporta igualment propietats antiinflamatòries semblants al de l'ibuprofèn.

Proporciona vitamines E i K
Cent grams d'oli d'oliva extra verge proporciona el 96% del consum diari recomanat pel Departament d'Agricultura dels Estats Units (USDA) de vitamina E -un important antioxidant- i un 50% del consum diari recomanat de vitamina K, que ajuda a incrementar la densitat òssia i també juga un paper important en la prevenció del mal d'Alzheimer en prevenir el desgast de les neurones del cervell.

 

La realitat d'aquests beneficis ve recolzada per nombrosos estudis científics, realitzats principalment a Espanya i els Estats Units, que constaten, sota rigor científic, resultats beneficiosos de l'oli d'oliva verge per a la salut humana, tenint en compte que no es tracta d'un tractament farmacològic, sinó un mètode per prevenir malalties a través de la dieta. Vegem alguns d'aquests estudis:

1. Investigadors de l'Hospital Universitari Reina Sofia de Còrdova han portat a terme un estudi per determinar com influeixen els micronutrients d'alguns greixos sobre les malalties cardiovasculars, la diabetis o el càncer, i si la seva ingesta pot modificar el procés inflamatori en persones sanes. Els resultats han confirmat els beneficis d'aquesta varietat d'oli per a la salut i mostren que la ingesta modula a la baixa els mediadors inflamatoris en persones sanes. En l'estudi s'apunta la possibilitat que alguns micronutrients actuïn per un efecte directe, similar al dels fàrmacs antiinflamatoris. Les revistes American Journal of Clinical Nutrition, Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism o Atherosclerosis s'han fet ressò dels resultats d'aquest treball.

Per al doctor Pablo Pérez Martínez, codirector de l'estudi, "la característica fonamental de l'oli d'oliva és la seva riquesa en antioxidants, que el converteix en un greix únic. És important aclarir quin és el valor afegit dels seus components, ja que és l'únic camí per establir que una dieta sana ha de tenir l'oli d'oliva com a greix fonamental. "

Entre els efectes beneficiosos del consum d'oli d'oliva en la dieta mediterrània, Pérez Martínez assenyala que "redueix el colesterol perjudicial (LDL), disminueix la pressió arterial, millora el control de la diabetis i disminueix la tendència a produir trombosi. En els últims anys, es disposa d'altres olis per a la nutrició humana amb una composició grassa semblant, però tenen una diferència fonamental amb el procedent de l'oliva, i és que "aquest últim és un suc natural, que conté microcomponents no grassos, de gran interès biològic, entre els quals s'inclouen la vitamina E, els carotens, l'esqualè, la clorofil·la i, en especial, els compostos fenòlics ".

A més, assenyala l'investigador, els estudis més recents estan definint que hi ha alguns beneficis que en depenen o es potencien amb la ingesta d'oli d'oliva ric en microcomponents, com succeeix en el cas de l'oli d'oliva verge extra i les seves propietats antiinflamatòries, que serien un nou valor afegit, amb la resta d'efectes beneficiosos ja coneguts.

2. Un estudi del Centre d'Estudis Químic-sensorials Monell de la Universitat de Pennsilvània (Estats Units), dirigit pel biòleg Gary Beauchamp, assenyala a la prestigiosa revista Nature que "Alguns dels efectes saludables relacionats amb la dieta mediterrània es podrien deure a la activitat natural anti-COX l'oleocanthal trobat en els olis d'oliva d'alta qualitat ".

L'equip d'investigació ha trobat en l'oli d'oliva verge extra un compost que han batejat com oleocanthal, que, segons les seves investigacions, inhibeix l'activitat dels enzims de la ciclooxigenasa (COX), una acció farmacològica en què es fonamenti l'acció de medicaments antiinflamatoris no esteroides i analgèsics, com l'ibuprofèn. Segons l'estudi, 50 grams d'oli d'oliva extra verge contenen fins a 200 micrograms de oleocanthal, equivalent al 10% de la dosi recomanada d'ibuprofèn per a l'alleugeriment del dolor adult.

3. La Dra. Sánchez-Albornoz, especialista en dietètica i nutrició de la Clínica lnstimed indica que "l'oli d'oliva verge extra és ric en vitamines A, D, K i especialment en I, molt beneficiosa per als teixits, a més de protegir contra determinats tumors, cardiopaties i arteriosclerosi ". "Així mateix, el seu poder antioxidant millora la qualitat de l'organisme, que tot funcioni correctament, prevé l'envelliment ... Els antioxidants són la font de l'eterna joventut".

4. Tot i que encara es requereixen més estudis que concretin el poder anticancerigen de l'oli d'oliva, alguns científics apunten ja en aquesta direcció en els seus respectius treballs. Per exemple, experts espanyols en oncologia demostren que l'àcid oleic és un actiu important a l'hora de frenar l'activitat d'un gen implicat en un 20% dels tumors de mama més perillosos. Les estadístiques també insisteixen en aquesta relació: a Espanya, on l'oli d'oliva és la base de la dieta, els càncers de mama i de còlon són un 28% i un 42% menys freqüents respecte a la mitjana de la Unió Europea. La Dra. Sánchez-Albornoz considera que això es deu als efectes saludables de l'oli d'oliva verge. "Com contribueix a millorar l'estat de salut, indirectament, pot ser anticancerigen. Per exemple, combat el restrenyiment i millora les digestions, el que serveix per lluitar contra el càncer de còlon". Però, com passa amb pràcticament tots els aliments, cal consumir-lo en la seva justa mesura.

5. El projecte Eurolive, de l'any 2006, va proporcionar als facultatius de tot Europa l'evidència necessària perquè poguessin recomanar l'oli particularment verge extra als pacients i al públic sa en general. Dirigit i coordinat per l'equip de Maria Isabel Covas, de l'Institut Municipal d'Investigació Mèdica (IMIM) de l'Hospital del Mar, a Barcelona, el projecte es va dur a terme entre el 2003 i el 2005 en cinc països europeus (Espanya, Dinamarca, Finlàndia , Itàlia i Alemanya) i va consistir en què 200 voluntaris sans s'ingerissin 25 mil·lilitres al dia de tres tipus similars d'oli d'oliva, però amb diferent contingut en polifenols (o molècules naturals que contenen antioxidants). Els resultats van mostrar que a major contingut d'aquests components hi havia un major increment de l'anomenat colesterol bo i, també, una menor oxidació dels lípids que intervenen en el desenvolupament de l'arteriosclerosi i, en conseqüència, l'infart de miocardi. L'estudi ha estat una peça clau perquè l'European Food Safety Authority (EFSA) -una agència europea de seguretat dels aliments- emetés una recomanació de salut fa als beneficis del consum d'oli d'oliva ric en polifenols, és a dir, el verge. Covas remarca aquesta aportació, ja que l'EFSA, en els seus onze anys d'existència, ha permès molt poques recomanacions d'aquest tipus per als aliments.

6. "Envellir està associat a un estat proinflamatori, i aquests processos es caracteritzen per la producció d'unes determinades proteïnes", segons José Manuel Villalba, del departament de Biologia Cel·lular, Fisiologia i Immunologia de la Universitat de Còrdova. Villalba i el seu equip d'investigadors van trobar que el consum d'oli d'oliva verge redueix els nivells de moltes d'aquestes proteïnes, la qual cosa indicaria un millor estat antiinflamatori i, per tant, una millor i més sana longevitat. "D'altra banda -afegeix el científic-, l'envelliment també està associat a una situació de major estrès oxidatiu de les cèl·lules, cosa que, de nou, es deu a la producció d'un conjunt de proteïnes. Doncs bé: el consum d'oli d'oliva verge disminueix l'aparició d'aquestes proteïnes gràcies als seus efectes antioxidants ". Per entendre d'una altra manera, el suc de l'oliva incorporat a la nostra dieta equilibra els agents oxidants amb les nostres defenses antioxidants. És el que es coneix com a equilibri saludable.

7. Un estudi liderat per Javier Menéndez, de l'Institut d'Oncologia (ICO) a Girona, ha estat pioner en establir la hipòtesi que l'àcid gras monoinsaturat, majoritari en l'oli d'oliva verge extra, és a dir, l'oleic, "és capaç d'exercir les seves suposades accions saludables en regular l'expressió dels gens implicats directament en l'origen i desenvolupament de certs tumors "-principalment el de mama-, segons explica el científic. En aquest sentit, la troballa principal del grup va ser observar que aquest àcid és capaç de suprimir "l'expressió d'un dels oncògens humans o gens responsables de la transformació d'una cèl·lula normal en una maligna". Javier Menéndez remarca que cal "prendre amb cautela" els resultats d'aquests estudis duts a terme sota control en laboratoris. Però el que sí que ha quedat demostrat amb ells és l'efecte suposadament beneficiós d'alguns dels components de l'oli d'oliva en termes estrictament moleculars.